Notater |
- Jens Peter Schmidt var ved sin død i 1834 ejer af en vidt forgrenet købmandsgård på hjørnet af Tangen og Guldsmedegade i Århus. Foruden den almindelige købmandshandel drev han også rederivirksomhed. Han fabrikerede malt, brændevin og rom i købmandsgården. Endvidere var der en tømmerhandel og et mindre slagteri.
Da hans far, Peter Jensen Schmidt, ejede forretningen på samme sted, havde den allerede et betydeligt omfang. Han døde som kun 47-årig i 1808, og hans enke, Ane Sørensdatter Buxlund, måtte påtage sig opgaven at få forretningen videreført. Det blev hendes kun ca. 18-årige søn, Jens Peter Schmidt, der overtog den. At forretningen allerede på det tidspunkt var vel funderet ses af den kendsgerning, at Jens Peter Schmidts mor, Ane Sørensdatter Buxlund, lavede samfrændeskifte med sine børn den 9.4.1810, og boet blev da opgjort til en samlet værdi på 75.000 rigsdalere.
Jens Peter Schmidt giftede sig i 1810 med den nogle år ældre Ane Johanne Kaarsberg, og den 12. november samme år vandt han borgerskab som købmand.
Han var meget dygtig og initiativrig, og han formåede at få den store virksomhed til at blomstre, men det var også et stort ansvar, der hvilede på ham.
Jens Peter Schmidt fik ord for at være ilter og galhovedet, hvilket måske i vore dage ville blive forklaret med at være stresset. Fra gammel tid passerede en rendesten forbi hjørnet af købmandsgården, og den gav gentagne gange anledning til diskussioner i bystyret. Schmidt blev derfor i folkemunde kaldt "den gale Schmidt i rendestenen."
Hans iltre sind var også medvirkende til hans alt for tidlige død. Familietraditionen har fortalt følgende: Hans folk var i gang med at bære korn op på et af købmandsgårdens kornlofter, men arbejdet gik ikke hurtigt nok. Jens Peter Schmidt ville så vise, hvordan det skulle gøres. Han tog selv en sæk på nakken og gik op ad loftstrappen i sit tempo. Til alt uheld var der henstillet et par træsko oven for trappen, og det bemærkede den travle købmand ikke. Han snublede over træskoene, og han faldt baglæns ned ad trappen og brækkede ryggen. Han døde dog ikke straks, men først efter et langt og smertefuldt sygeleje, kun 43½ år gammel.
Hans enke, Ane Johanne Schmidt, mente ikke, at der var nogen af hendes sønner, der kunne eller ville drive den betydelige virksomhed videre efter deres fars død. Hun valgte derfor at sælge den, og i 1836 blev den overtaget og videreført af Just Herman Lange, og nogle år senere blev den overtaget af hans bror, Hans Lange. I 1883 blev forretningen nedlagt.
(Hovedparten af oplysningerne er fra bogen:
Købmandsslægten Jens Peter Schmidt fra Aarhus fulgt gennem otte slægtled af Erik Blom & Ole F. Schmidt. 1990.)
|